Om meg

 

Birgitte Zijlstra

Kreativ håndverker

 

Med dype røtter i norsk natur og historie

Hei, hyggelig at du har lyst å lese litt om hvem jeg er!

 

Jeg er utdannet gullsmed fra Vakschool Schoonhoven i Nederland (1992) og har jobbet med det faget siden. i 1995 startet jeg som næringsdrivende, og hadde dette som mitt hovedyrke i mange år og hadde en periode verkstedutsalg i Åndalsnes; Galleri BZ. ( 2001 - 2006)

 

Jeg har deltatt på forskjellige fellesutstillinger, flere ganger på "kunst i Natur" som holdes på et fjell i Rauma, arrangert av billedkunstner Gunn Morstøl. Men jeg føler ikke at det er i kunstmiljøet jeg hører hjemme. Min lidenskap ligger i håndverket, og det å skape vakre ting, ut fra hjertet, derfor jeg kaller meg Kreativ håndverker.

Vet du hva kreativitet betyr? "Kreativitet er skapende evne eller virksomhet, det vil si oppfinnsomhet, idérikdom og det å lage eller finne på noe nytt", i følge Wikipedia. Jeg syntes det passet perfekt på meg! Jeg begrenser meg ikke til kun smykkelaging, jeg elsker også å snekre og å lage en fin hage! Sistnevnte et evigvarende prosjekt som gir meg stor glede! For 8 år siden gravde jeg ut en dam i hagen min, for hånd, alene! Fortsatt finner jeg stor glede i å flytte på jord og stein, jeg tror det skyldes småbrukergenene mine ;)

 

Frihet er noe jeg setter veldig høyt, og jeg elsker å være ute i naturen. Det er der og i vår norske historie at jeg finner inspirasjon! Tross mitt utenlandske etternavn (min mor er Nederlandsk) så er jeg en rotekte odelsjente fra en styggammel gård i vakre Måndalen, med ubrutt slektslinje så langt det finnes skriftelige bevis bakover. Et slikt bånd gjør noe med deg. Det forankrer deg og utfordrer deg, så mange historier å fordype seg i, som vikingsverdet som ble funnet i nærheten av tunet på slutten av 1800-tallet..

Jeg var veldig fasinert av vikingtiden når jeg flyttet tilbake til Norge i 1991. Jeg var i lære hos en gullsmed i Fredrikstad og fikk lov å lage en hel vikingsmykkeserie. Men den slo aldri ann, vikinger var ikke inn på den tiden der, og dermed så sluttet jeg også å lage smykker inspirert av den tidsepoken. Men nå skjer det en forandring her i Norge, mye takke være en serie som heter Vikings, som kan sees på HBO. Jeg føler det er på tide å få kontakt med vikingen inni meg og ta opp tråden som jeg slapp for mange år siden.

 

Materialer jeg jobber med er gull, sølv, edelstener, bein/horn og treverk. Jeg har gått forskjellige kurs innenfor treverk som knivmaking, treskjæring, ølhønelaging og ennå om jeg ikke lager noen av de tingene for salg så beytter jeg teknikkene til å skape nye ting og smykker.

 

Jeg holder selv også kurs: Spikkekurs! to forskjellige typer hittils, trebestikk og smykker i tre. Det er utrolig givende å holde kurs. Det er så kjekt å se skapergleden og mestringsfølelsen vokse fram, og så blir de så fornøyde og stolte når de ser hva de har fått til! De blir så gira at de knappast har tid til lunsj og at kurset uansett lengde, drar ut over fastsatt tid :) Noe jeg bare tar som et kompliment!