Karveskurd


Birgitte Bø Zijlstra

Kreativ håndverker 


Med dype røtter i norsk natur og historie


Jeg er utdannet gullsmed fra Vakschool Schoonhoven i Nederland (1992) og har jobbet med det faget siden. i 1995 startet jeg som næringsdrivende, og hadde dette som mitt hovedyrke i mange år og jeg hadde en periode verkstedutsalg i Åndalsnes; Galleri BZ. ( 2001 - 2006)


Jeg har deltatt på forskjellige fellesutstillinger, flere ganger på "kunst i Natur" som holdes på et fjell i Rauma, arrangert av billedkunstner Gunn Morstøl. Men jeg føler ikke at det er i kunstmiljøet jeg hører hjemme. Min lidenskap ligger i håndverket, og det å skape vakre ting som kan brukes i hverdagen, å lære seg det gammelt tradisjonshåndverk, for så å kunne lære det videre. Treverk er et material jeg har jobbet med hele tiden, også som gullsmed. en del av smykkene jeg laget hadde treverk i seg, og jeg lærte meg stadig nye teknikker på forskjellige kurs opp gjennom årene. 


Nå som vi har flyttet til Johansgarden er tiden inne for noe nytt, og det som virkelig gir meg stor glede er å få jobbe med treverk og karveskurd. Selve Karveskurden er bare en liten del av prosessen, for jeg er faktisk med i skogen selv for å ta ned material. Før har jeg fått saget den opp til plank hos andre, men nå har vi fått oss eget sagbruk, og kan gjøre hele prosessen selv. Det er så utrolig tilfredestillende! Tenk deg det, når jeg jobber med å dekorere en tapasfjøl så vet jeg nøyaktig hvor treet har stått, hvor gammelt det ble, jeg kan se på årringene hvilken år som var tøffe og harde, og hvilken som var gode, hele dens livshistorie står faktisk nedtegnet. 

Det er viktig for meg å kunne lage produkter som er bærekraftige, det vil si at det er et produkt som kan gå tilbake til naturen uten å måtte bli spesialavfall, og at produksjonen er miljøvennlig.


Mønsteret på fjølene er hentet fra dekor på gamle sveipa skrin, skjeer, kister og bilderammer som finnes her på gården, og som trolig har blitt gjort av noen av mine forfedre for flere hundre år siden. For denne gården har vært i vår slekt så langt tilbake som det finnes skriftelige kilder. (1600-tallet) Det føles utrolig godt å være tilbake på slektsgården og igjen å kunne jobbe som håndverker. 

Så skal jeg nå framover jobbe på spreng for å få produsert en del varer og få gjort klart mitt nye verkstedutsalg i Tullistaua, så dere kan få komme på besøk og se hva jeg holder på med. 


Hilsen Birgitte

Lyst å lage ditt eget turbestikk?
Trivelig med kurs ute i det fri
Villspikka! Utekurs med bålkos, spikkekniv og dyrelivet tett på :)
Villspikka! lag ditt eget turbestikk
Produkter som mine kursdeltakere har laget
Ivrige damer på spikkekurs på Nesgarden i Åndalsnes
Gøy på kurs :) Her fra Nesgarden under Fjellfestivalen.
Hjertespikking
Se så mye fint kursdamene har spikket seg!
Norgesglass pyntet med trehjerter