Brudehøner og andre smykker i tre og sølv


Birgitte Bø Zijlstra

Kreativ håndverker 


Med dype røtter i norsk natur og historie

trehøne
blomsterhøneJeg elsker å jobbe i treverk! Tre har sin egen livshistorie, sin egen vilje. Du kan ikke bare sjære og forme den slik du vil, du er nødt til å samarbeide med treets egen livshistorie. Sammen kan man få fram det fineste mønsteret og fargespillet som treverket kan by på. De fleste hønene mine er beiset med lederfarve, slik som knivmakere bruker for å farge skinn og tre med. Den holder godt på fargen. Og etterpå blir de satt inn med olje for å beskytte og å gi glans. Mange lag med olje og polering. Dette tar gjerne flere dager så oljen får tiden til å trekke inn og å herde.

Jeg bruker som oftest bjørk, et magisk tre i følge norsk mytologi. Den har til og med et eget runetegn som ser ut som bokstaven B, (Bjarka) som står for den feminine kraften, fruktbarhet og åndelig vekst. Så er det jo en ekstra pluss at det er et miljøvennlig og kortreist material. En mer rotnorsk råvare skal man lete lenge etter!

Brudehøner


Det startet med et besøk på et historisk museum hvor jeg for første gang fikk se ølhøner,  slike flotte drikkebegre i tre som var utformet som høner. Detaljrikdommen og fargene appelerte til meg og jeg bestemte meg for å prøve å videreføre dette til et smykke. Ølhønene vart i gamle dager kun tatt fram i festlige lag, og ble gjerne gitt bort i bryllupsgave. Derfra kom ideen om å pynte høna med brudekrone og søljer.

Brudehøne i bjørk og sølv.
Gledespreder i valbjørk og sølv.
GammalEirik. Kniv.
Ølhøne i furu og sølv.
Hjertebrosjer i bjørk.